уторак, 19. мај 2015.

Научници открили ново агрегатно стање!

Осим агрегатних стања око којих нема дилеме – чврстог, течног и гасовитог – постоји још најмање 15 агрегатних стања, а тим научника је недавно открио још једно, које би могло да направи револуцију на пољу суперпроводника!

Разлика између чврстог, течног и гасовитог стања очигледна је посматрачу, али научници који се баве проучавањем тих стања, али плазме, колоида и Бозе-Ајнштајновог кондензата, дубље су анализирали њихове карактеристике, попут густине, хемијског састава и проводљивости, пише портал Mother Nature Network.
Међународни тим физичара, хемичара и стручњака за материјале, тестирајући карактеристике новог материјала, направљеног у лабораторији, дошао је до открића за које верује да ће променити поглед на уобичајено коришћење енергије.
Фулерени су молекули који се састоје од 60 атома угљеника
Фулерени су молекули који се састоје од 60 атома угљеника
Открили су супстанцу која је истовремено показивала одлике изолационог материјала, суперпроводника, метала и магнета. Резултати њиховог истраживања објављени су у часопису Science Advances.
Они су обогатили фулерене (молекуле од 60 атома угљеника) атомима рубидијума, које су мењали и у складу с тим мењали и агрегатно стање супстанце.

Скупо прављење суперпроводника

Суперпроводници не пружају никакав отпор, што би, теоретски, могло да створи невероватно ефикасне електричне уређаје. Има више материјала који могу да буду суперпроводници, али је неопходно да се охладе до температуре ниже од -100 степени Целзијуса.
За научнике је и даље мистерија зашто ови материјали постају суперпроводљиви само на тако ниским температурама, али количина енергије која је потребна за хлађење кошта више од енергије коју тренутно губимо због неефикасних проводника, због чега су потпуно непрактични за индустријску употребу.
Током тог поступка, наишли су на фазу у којој се материјал трансформише из изолатора у проводник, процес познат као Јан-Телеров ефекат, откривен још 1937. године. Због тога су нови материјал назвали Јан-Телеров материјал.
Уколико њихов рад потврде експерименти у лабораторијама широм света, откриће би могло да унесе револуцију у начин на који користимо и производимо енергију.
Јан-Телеров метал могао би да најави нови тип суперпроводника, за каквим научници и инжењери већ деценијама трагају.
Суперпроводник је проводник који ефикасно преноси наелектрисање. Проводници попут бакра и алуминијама пружају отпор протоку електрона, а тај отпор кошта енергије, смањујући ефикасност и стварајући додатне трошкове.
То је поље где би Јан-Телерови метали могли да „засијају". Ово је први пут да су научници у пракси видели Јан-Телеров ефекат – промену изолатора у проводник. Анализирајући како тај процес функционише, научници би могли боље да схвате ефикат и примене га у производњи суперпроводника које не треба хладити на тако ниску температуру

Izvor: RTS
.

Нема коментара:

Постави коментар